De internationale gemeenschap heeft beslist om onmiddellijk in te grijpen in Libië. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy bekendgemaakt na de speciale internationale top in Parijs. Volgens Sarkozy zou Frankrijk al enkele acties hebben ondernomen.

 

 

Na een vergadering van enkele uren kwam de Franse president Nicolas Sarkozy met een mededeling naar buiten. De Verenigde Staten en een aantal Europese en Arabische landen hebben op de top beslist om onmiddellijk in te grijpen in Libië, "om de Libische bevolking te beschermen tegen de agressie" van de Libische leider Moe'ammar Khaddafi.

Volgens Sarkozy zouden Franse vliegtuigen op het moment van zijn toespraak al vluchten boven Libië hebben uitgevoerd om te verhinderen dat de troepen van Khaddafi nog aanvallen zouden kunnen uitvoeren op de oostelijke stad Benghazi, het bolwerk van de rebellen.

De landen aanwezig op de top waren het eens om "alle nodige middelen, vooral militaire, in te schakelen" opdat Khaddafi de VN-resolutie 1973, waarin een onmiddellijk staakt-het-vuren wordt geëist, zou respecteren. "Khaddafi heeft dat staakt-het-vuren naast zich neergelegd", aldus Sarkozy. "De laatste uren heeft hij het bloedbad zelfs nog geïntensifieerd."

"We moeten het moordende regime stoppen. Libië hoort toe aan de Libiërs, we willen het volk toelaten zelf hun toekomst te kiezen", legde Sarkozy de militaire interventie uit. Volgens Sarkozy heeft Khaddafi elke legitimiteit verloren om zijn land te leiden. Hij benadrukte ook het belang van de samenwerking tussen de westerse en Arabische landen in deze interventie.

De Franse president liet nog een laatste opening voor Khaddafi door te zeggen dat hij "het ergste nog kan afwenden door zich onmiddellijk aan de VN-resolutie te houden en het offensief te staken". "De deur van de diplomatie zal opnieuw opengaan zodra de agressie stopt", aldus nog Sarkozy.

Duitsland doet niet mee, Italië terughoudend

Zoals eerder bekendgemaakt was, neemt Duitsland niet deel aan de militaire interventie. Italië, een aloude bondgenoot van Libië, stelt zich voorlopig veeleer terughoudend op. In een eerste fase stellen de Italianen enkele bases ter beschikking voor de gevechtsvliegtuigen die deelnemen aan de interventie. Het land zal voorlopig niet deelnemen aan de gevechtsoperaties zelf.

Update 18u :

In Libië heeft een Frans gevechtsvliegtuig om 17.45 uur een eerste aanval uitgevoerd op een Libisch militair voertuig. Dat heeft het ministerie van Defensie in Parijs bekendgemaakt. Franse vliegtuigen waren al een tijd actief in het Libische luchtruim om het vliegverbod af te dwingen

(belga)